Oud nieuws 2016-2017

De Bult van Pars

Mysterie Bult van Pars opgelost?

(door Kees Hendrikx)

Klundert, 15 februari 2017 - Enkele maanden geleden heeft in opdracht van de gemeente Moerdijk een archeologisch onderzoek plaats gevonden naar resten van mogelijk historische waarde op, in of onder de Bult van Pars in Klundert. Dit gebeurde om definitief  uitsluitsel te krijgen over de vele verhalen die in Klundert de ronde doen over dit onderwerp. De resultaten van dit onderzoek zijn inmiddels bekend en het gemeentebestuur vindt dat de inwoners van Klundert er recht op hebben om te weten wat die zijn.

Daarom werd op maandagavond 13 februari a.s. tijdens de vergadering van de Stadstafel Klundert  onder andere ook over dit onderwerp gesproken. Aan de leden van de Stadstafel zal dan ook gevraagd worden welke mogelijke consequenties een en ander zou kunnen hebben voor de toekomstige bestemming van het gebied van de Bult van Pars. .

Voor de avond daarna had het gemeentebestuur het bestuur en de leden van de Klundertse heemkundekring “Die Overdraghe” uitgenodigd voor een bijeenkomst in  de Niervaert. Archeologe Mina Jordanov, die de leiding had van het onderzoek, zette uiteen hoe het onderzoek in zijn werk is gegaan, wat de resultaten zijn en welke conclusies daar eventueel uit getrokken zouden kunnen worden.  De ongeveer 50 belangstellenden kregen te horen dat de ondergrond van de Bult van Pars wel degelijk als half bastion deel uitmaakte van de vesting en dat de resten die daarvan gevonden werden van belangrijke archeologische betekenis zijn en de moeite waard om te bewaren. Van de kant van de gemeente werd toegezegd dat met deze comclusies in de besluitvorming over de toekomst van de Bult van Pars wel degelijk rekening zal worden gehouden.

Het nieuwe jaar in met snert en een kwizzz

Koortsachtig overleg tijdens de kwizzz

(door Ties Steehouwer)

KLUNDERT, 14 januari 2017 – Bijna 60 leden van de heemkundekring Die Overdraghe begonnen 2017 in het parochiehuis met het eten van snert en het oplossen van quizvragen. Michel van Alphen en Kees Hendrikx hadden niet alleen veel fotovragen uit het verleden van Klundert gemaakt maar zorgden met hun presentatie ook voor veel humor in de zaal. Een niet officiële definitie van traditie is dat het minimaal 50 jaar achter elkaar ieder jaar moet plaatsvinden en dat een groot deel van de bevolking, of van een bepaalde groep er aan deel moet nemen. In die zin is de snertmaalijd van de kring aan het begin van het nieuwe jaar bijna traditioneel te noemen. Volgens de nestor van de kring Ploon de Jong-Geerts staat de maaltijd al meer dan 40 jaar op het programma. De daaraan verbonden quiz telt veel minder jaren. Desondanks kan er vastgesteld worden dat de beide samenstellers van de quiz, aangevuld met voorzitter Ties Steehouwer, er ieder jaar steeds weer in slagen om de quiz jaar op jaar steeds beter te maken. Ook dit jaar was er geput uit het rijke verleden van Klundert. Dat zelfs dat nabije verleden snel uit het collectieve geheugen verdwijnt, was vaak te merken aan de verhitte gefluisterde discussies van de groepsdeelnemers. En toch zat er niet een foto tussen die meer dan 80 jaar oud was. Niet traditioneel was dit jaar, dat er voor het eerst over de wallen naar buiten werd gekeken: Als rode draad waren er beeldbepalende gebouwen uit de hele gemeente Moerdijk te zien waarvan de naam en de plaats geraden moest worden. De deelnemers die met open ogen zo nu en dan door de hele gemeente wandelen of fietsen waren bij deze rode draad in het voordeel. Bij de andere rode draad moesten er namen van objecten binnen de wallen van Klundert worden genoemd en dat bleek een stuk makkelijker te zijn. Of toch niet? Om de punten werd door de groepen fel gestreden wat vooral bleek uit het geringe verschil van één punt tussen goud en zilver. De winnaars kregen, behalve "eeuwige roem", een fraaie oorkonde en een hele grote zak spekkies om uit te delen. De oorkonde krijgen ze voor aanvang van de quiz van 2018. Over klantenbinding gesproken. 

Die Overdraghe weer in de top bij regioquiz

(door Ties Steehouwer)

HOEVEN – In de kapel van het Congrescentrum Bovendonk werd voor de 26e maal de heemkundige regio quiz van West-Brabant gehouden. Aan de quiz deden 19 heemkunde kringen mee en toen na vier uur quizzen, tegen twaalf uur de winnaar bekent werd gemaakt bleek dat de heemkundekring Jan Uten Houte uit Etten-Leur te zijn. Deze kring kreeg twee punten meer dan de kring De Heerlijckheyt Nispen, een van de kleinste kringen uit de regio.

Vaak wordt de quiz in een sporthal of de aula van een school gehouden maar nog nooit in de sfeervolle ruimte van de kapel in Hoeven. De heemkundekring de Honderd Hoeven mocht dit jaar de quiz organiseren omdat ze verleden jaar de winnaar waren in Oudenbosch. De 152 deelnemers kregen acht rondes van elk 10 vragen te beantwoorden en vier zogenaamde doe vragen op te lossen. Een van deze doe vragen was het bekijken van watertorens. De vraag was dan de plaatsen te noemen waar de torens staan. De vragen werden niet alleen mondeling gesteld, door quizmaster Wim de Rijck maar waren ook te zien op een groot scherm. Door deze manier van werken konden er veel foto vragen worden gesteld en dat maakte de quiz erg levendig.

Kloosters

De vragen over ordes van geestelijken leverde vooral voor de heemkundekringen van boven de Mark veel moeilijkheden op maar dat werd weer gecompenseerd door de vragen over vestingsteden. Ook de acht paardensprongen leverde vaak veel gezucht op. Michel van Alphen: ‘Al kijk ik er en uur naar dan zie ik het nog niet’. Een van de vragen rondes ging over regionale bandjes uit de jaren zestig. Het blad met de foto’s van deze Beatles volgens werd vaak leeg weer teruggeven. En wie weet nu wat muizentandjes zijn? Dat zijn schuin gemetselde stenen net onder de dakgoot. De heemkundekring ’t Sandt daer buyten deed voor de eerste keer mee. Voorzitter Antoon Koenraadt: ‘Zijn die quizzen altijd zo moeilijk?’ Koenraadt kon tevreden zijn over zijn team. Ze werden vierde.

Middaguitstapje naar Oudheidkamer Willem van Strijen

Jan Barel vertelt...

(Door Bert Bongers)

Klundert, 22 september 2016 -  Zaterdagmiddag 22 september 2016 was het weer zover. In plaats van een dagreis maakten we een middaguitstapje naar een leuke bezienswaardigheid met als afsluiting een drankje met wat lekkers. Ons reisdoel was de Oudheidkamer “Willem van Strijen” van de gelijknamige heemkundige kring in Zevenbergen, dit gevestigd is in het woonhuis van een oude gerenoveerde binnenboerderij.

Toen we in Zevenbergen aankwamen stond bestuurslid Ebo Roek buiten op de stoep al op ons te wachten. Na een hartelijk welkom gingen we naar binnen, door een gangetje langs de winkel naar de boerenkeuken. Daar was ook voorzitter Jan Barel. Ook hij heette ons van harte welkom. Daarna gaf hij een korte uitleg over wat er zoal te zien is in de Oudheidkamer.

Onder leiding van onze beide gidsen wandelden we in twee groepen door het hele pand: Door de en de daaronder gelegen grote kelder, enz. Aan de linkerwand zagen we bij het binnengaan van de “mooie” kamer de fantastisch beschilderde hoge deuren met daarachter een bedstee en enkele kasten met inhoud en ook nog enkele prachtige oude kasten met onder andere kleding voor diverse gelegenheden.

Even later in het winkel aangekomen waanden we ons weer als kind in de bakkers- en snoepwinkel van Nijhof in de Voorstraat van Klundert. Na hier onze ogen uitgekeken te hebben gingen we naar achter,  waar diverse ambachten, die in Zevenbergen werden beoefend stonden uitgestald. Als heemkundige iets om je vingers bij af te likken. Om nog maar te zwijgen over wat we via een steile trap naar boven op de erg grote zolder te zien kregen. Allerlei vondsten van Fort Noordam en het kasteel van Zevenbergen. Tevens allerlei gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, speelgoed van vroeger. Te veel op te noemen. Alles overzichtelijk uitgestald. Ook de bijna complete tandartsinrichting van een tandarts uit Zevenbergen.

De rondleiding heeft ongeveer 1,5 uur geduurd. Zowel Jan Barel als Ebo Roek wisten alles op een geweldig leuke manier te vertellen. We hebben hen heel hartelijk bedankt.

Het is zeker de moeite waard om daar nog eens te gaan kijken. In 1,5 uur krijg je veel, maar zeker nog niet alles te zien.

De Oudheidkamer is geopend op maandagmorgen van 10.00 tot 12.00  uur en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vind je op hun website: www.heemkundezevenbergen.nl

Na afscheid genomen te hebben gingen we naar het restaurant “Tumi’s”, vlakbij ook aan de Zuidhaven. Het was nog prachtig weer, dus namen we met zijn allen plaats buiten op het terras. Hier hebben we nog wat nagepraat en genoten van een kopje thee of koffie met heerlijk gebak. Terugziend op een mooie en interessante middag togen we daarna weer huiswaarts.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

06.06 | 16:49

welo Jose, Helaas kan het wegens omstandigheden dit jaar niet doorgaan. Indien mogelijk volgende braderie in 2019 wel

...
04.06 | 18:12

Mevr Romer,
Bij deze wil ik reageren op de oproep iets te laten zien tijdens de braderie.Het gaat om de tentoonstelling Het verhaal van Klundert.
Vr groet Jose

...
14.04 | 13:59

Graag naam en adres naar redactie@heemkundekringklundert.nl.

...
13.04 | 16:35

Op uw boekje van maart j.l. Staat een foto van mijn oom Thijs. Dit boekje zou ik graag willen hebben. Wilt u het mij toezenden. De verschuldigde kosten zal ik

...
Je vindt deze pagina leuk