Nieuwtjes en Wetenswaardigheden

Succesvolle opening Heemkundeseizoen Die Overdraghe

Gezellige drukte tijdens open huis

 

(door Gonny Hendrikx-Farla)

 

KLUNDERT,  27 maart 2017 – De opening van het zomerseizoen van de Klundertse Heemkundekring Die Overdraghe afgelopen zaterdag had niet beter gekund. Een heerlijk zonnetje en veel belangstelling voor zowel het Heemhuis als voor de gratis wandeling door historisch Klundert.

Om het zomerseizoen feestelijk te openen had het bestuur van Die Overdraghe besloten om het Heemhuis aan de Stoofdijk open te stellen voor het publiek en een gratis wandeling door Klundert met een stadsgids aan te bieden. En als klap op de vuurpijl was er nog een wandeling door Klundert met 48 leden van de Heemkundekring ’t Sandt daer Buyten uit Standdaarbuiten bij.

Terwijl de dames en heren van de Heemkunde kringuit Standdaarbuiten in het Parochiehuis een inleidend praatje kregen van Ties Steehouwer, ging stadsgids Ad Ardon op pad met belangstellenden voor de gratis wandeling. Ardon nam zijn toehoorders onder andere mee naar de Verlaatsheul, het historische Stadhuis, de Prinsenhof, de Joodse begraafplaats en de nieuwe Mauritshof. Ook voor de deelnemende Klundertenaren bleek de wandeling nieuwe en onbekende plekjes te bevatten, die Ardon op zijn eigen wijze voorzag van een passende toelichting. In het Heemhuis aan de Stoofdijk was er doorlopend bezoek. Omdat het voor de eerste keer na de winter was dat het Heemhuis op zaterdag haar deuren opende, was er voor ieder bezoeker koffie met iets lekkers. In het Heemhuis is een kleine expositie over keukengerei uit grootmoeders tijd. Voor de bezoekers bleek dat aanleiding te zijn om met elkaar herinneringen op te halen aan "hoe het vroeger was". Het Heemhuis is iedere woensdag open van 14.00 tot 16.00 uur en van 1 mei tot eind oktober ook ieder eerste zaterdag van de maand. De leden van Heemkundekring ’t Sandt daer Buyten sloten hun bezoek aan Klundert af met een wandeling, waarbij elk van de vier groepen werden bijgepraat door een eigen gids. De volgende activiteit van de Heemkundekring Die Overdraghe is de jaarvergadering in het Parochiehuis op dinsdag 18 april. Na de vergadering houdt Philip van Dueren den Hollander een lezing over de Gastelse Kaart en de Keenesluis. Deze lezing begint om ongeveer kwart over acht en is ook gratis toegankelijk voor niet-leden

Jaarprogramma

Voor de rest van het jaar heeft het bestuur volop plannen. Zo is men weer aanwezig op de Klundertse braderie van 16 t/m 18 juni, wordt er in oktober aandacht  besteed aan 500 jaar Reformatie, is er op 3 november de Grote Klundertkwizzz en verderop in november nog de najaarslezing.

Ook verschijnen er dit jaar nog drie nummers van het blad De Overdraght en doet Die Overdraghe weer mee aan de gemeentelijke Kunst en Cultuur Route begin september.

Die Overdraghe krijgt cheque in Rabobankcampagne

Het trotse bestuur met de cheque.

(door Ties Steehouwer)

KLUNDERT, juni 2017 - Dit jaar organiseerde Rabobank Wesrt-Brabant Noord voor de vierde keer de Rabobank Clubkas Campagne. Een actie waarbij elk lid van de Rabobank kon stemmen op zijn of haar favoriete vereniging om zo een financiële bijdrage voor de organisatie te verkrijgen. In Klundert werd Heemkundekring Die Overdraghe verblijd met een bedrag van € 611,34. Sabrina Buis, accountmanager MKB van de bank, kwam de cheque persoonlijk brengen. De kring gaat het geld onder andere gebruiken voor het inrichten van tentoonstellingsvitrines in het nieuwe Cultureel Centrum in Klundert. 

Nieuwe tentoonstelling in Heemhuis

Poppen en oud speelgoed in het Heemhuis

In de reeks wisseltentoonsstellingen die in het Heemhuis van Die Overdraghe wordt gehouden zijn vorige week de poppen en hun kleertjes en het oude speelgoed uitgepakt en tentoongesteld. De kleine expositie kan tot in de herfst bezocht worden op woensdagmiddag en op de eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur

Klundertkwizzz 2017 doorslaand succes

Kwizzmaster Kees Hendrikx temidden van de trotse winnaars

KLUNDERT – Het was tot het laatste moment spannend bij de Klundertkwizzz in de Stad Klundert. Zou het team Van Alles Wat, dat na twee rondes de eerste plek vast in handen had, ook aan het einde van de avond op de eerste plek staan? Met de antwoorden op de vragen haalden ze veel punten, maar nadat een van de rode draden was nagekeken, bleken ze toch niet op de eerste plek te zijn geëindigd. Die was in de eindsprint overgenomen door het team van Korfbal DSO. Zij wisten de meeste bijvoeglijke bepalingen, beginnend met een P, te verzinnen bij de naam Klundert zoals prachtig Klundert en plezierig Klundert. Zij kwamen tot 54 en behaalden daar tien punten mee en dat bleek beslissend te zijn.

DOOR TIES STEEHOUWER

De quiz stond in het teken van twee motto’s: Trots op Klundert en de jaren twintig van de vorige eeuw. De jaren twintig werden uitgebeeld door de toneelgroep Atentzie uit Klundert. Drie dames van deze groep waren in stijl gekleed in charlestonjurken en ook de jury van de quiz Michel van Alphen en Eduard Musson, kwizzzmaster Kees Hendrikx, de dames die de vragen uitdeelden en de fotograaf waren gekleed in de stijl van de “the roaring twenties”. Samen met de feeërieke verlichting van de Stad Klundert zorgde dat voor een heel aparte sfeer. Voor de quiz hadden zich 15 ploegen van ieder zes personen opgegeven, zodat het middenschip helemaal vol zat. Van iedere ploeg werd bij binnenkomst een foto gemaakt die ze aan het einde van de avond mee naar huis kregen.

Afwisselend

De organisatie, het bestuur van de heemkundekring Die Overdraghe, had gezorgd voor afwisselende vragen verdeeld over vier rondes. Tussen de vragen door liepen twee rode draden. De hierboven genoemde en “verknip een A viertje zo dat je er door kunt kruipen”. Dat leverde natuurlijk een hoop gepruts op. Naast gewone vragen waren er ook fotovragen en muziekvragen. De vragen werden niet alleen mondeling gesteld, maar ook op een scherm geprojecteerd. Alle vragen hadden betrekking op Klundert of de historie van deze stad. Aan de strijd deden alle soorten verenigingen en groepen mee. Naast sportverenigingen waren dat koren en muziekverenigingen, maar ook straten en families. Omdat na iedere ronde de antwoorden werden geprojecteerd nam de sfeer in de loop van de avond explosief toe en steeg de spanning. Winnaar werd uiteindelijk Korfbal DSO. Verrassend omdat de gemiddelde leeftijd van deze ploeg het laagste was Zij kregen allemaal een en prachtige keramieken kip, gemaakt door Lia Romijn.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

18.01 | 16:43

Onze excuses als er iets mis is gegaan. Redactie helaas geen e-mail ontvangen. Is het mogelijk om uw vraag nog een keer te stellen?

...
17.01 | 16:23

Jammer dat e-mails aan secretaris en redactie niet worden beantwoord.

...
15.01 | 19:04

Angela, voor € 22,50 + verzendkosten bij ons te bestellen. Stuur een mail met je gegevens.

...
12.01 | 20:03

Beste ,
Graag bestel ik het boek de canon van Moerdijk, ISBN 978-94-6190-914-5. Is dat mogelijk langs deze weg?
Met vriendelijke groet
Angela Lambregts

...
Je vindt deze pagina leuk