Activiteiten van Die Overdraghe in 2017

Die Overdraghe besteedt ruim aandacht aan 500 jaar Reformatie

(Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 11 augustus 2017) 

programma 2017

De Beeldenstorm (Frans Hogenberg)

 

Voor de tweede helft van 2017 staan de volgende activiteiten op het programma:

dinsdag 17 oktober: LEZING door dhr. Sander Wassing met als onderwerp:

Klundert, de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten

Hoe Alva’s harde hand een Brabants stadje trof

In de zomer van 1566 raakten de gemoederen in de Nederlanden oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische spanningen kwam op vele plaatsen tot een uitbarsting.  De Beeldenstorm greep razendsnel om zich heen en het Spaans-Habsburgse bewind in Brussel wankelde op haar grondvesten. Vorig jaar was het 450 jaar geleden dat de Beeldenstorm begon en anno 2017 staat men overal in Nederland en Duitsland stil bij het 500ste geboortejaar van de Reformatie.

In augustus bereikte de Beeldenstorm ook Brabant. Onder andere in ’s-Hertogenbosch en Breda sloegen de beeldenstormers hard toe. Een streng antwoord van koning Filips II kon niet uitblijven: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal gearriveerd in het land stelde hij een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten.

De harde hand van Alva werd ook gevoeld in Klundert. Commissarissen van de Raad van Beroerten kwamen er in 1571 achter dat ‘ketters’ geregeld bijeenkwamen in verschillende huizen binnen en buiten het stadje. Peter Aertsz, een 34-jarige kleermaker en inwoner van Klundert, was een van degenen die vertelde wat er tijdens deze bijeenkomsten gebeurde. Het bleek te gaan om een groep doopsgezinde lieden uit het stadje zelf, uit Zevenbergen en zelfs uit Dordrecht. Bij het licht van enkele kaarsen werden teksten uit de Bijbel voorgelezen en bediscussieerd. Peter Aertsz en anderen vertelden dit niet vrijwillig: zij waren gevangengenomen en legden hun verklaring af op de pijnbank in de kerkers van het kasteel te Breda.     

De commissarissen van de Raad van Beroerten zetten een inval op touw: tientallen personen werden gevangengenomen. Hoe liep het met deze mannen en vrouwen af? Is bekend waar de geheime bijeenkomsten van de doopsgezinden plaatsvonden? Hoe ging de Raad van Beroerten precies te werk? Tijdens de lezing ontrafelen we het verhaal uit de oude documenten wordt bij deze en andere vragen uitgebreid stilgestaan.

Plaats: Parochiehuis, Oosterstraat 20 Klundert

Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.15 uur)

Entree: Leden gratis, niet-leden € 5,00

 

 

 

zondag 29 oktober:

Gezamenlijke Herdenkingsdienst t.g.v. 500 jaar Hervorming

Hoewel "Die Overdraghe" deze keer niet tekent voor de organisatie willen we de gezamenlijke herdenkingsdienst van de Hervormde en Gereformeerde gemeente in Klundert niet onvermeld laten. Plaats en tijd volgen. 

 

vrijdag 3 november:

Grote Klundertkwizzz

Alle Klundertenaren worden uitgenodigd mee te doen aan de Grote Klundertkwizzz in het Cultureel Centrum aan de Molenstraat. Voor aanmelding en informatie kunt u tijdens de openingstijden terecht in het Heemhuis aan de Stoofdijk en bij onze voorzitter Kees Hendrikx (tel. 06 51161749 of 0168 404046)

dinsdag 21 november:

Filmvoorstelling "Luther"

Als afsluiting van de activiteiten t.g.v. de herdenking 500 jaar Hervorming vertonen we in het Parochiehuis de speelfilm "Luther".

Als Luther op jonge leeftijd aan de dood ontsnapt, besluit hij zijn leven te wijden aan het dienen van God. Hij is echter een kritisch student en zet openlijk vraagtekens bij de beslissingen van Paus Leo X. Luther is er van overtuigd dat er een liefdevolle God is die verlossing biedt. Als hij zijn beroemde 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg spijkert, is er geen weg meer terug.

Dynamische, mysterieus en zeer boeiend. De manier waarop het verhaal gespeeld en in beeld gebracht wordt maakt deze film voor alle gezindten en ook voor hen die niet geloven meer dan de moeite waard.

Plaats: Parochiehuis, Oosterstraat 20, Klundert

Aanvang: 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur)

Entree: € 5,00, incl. een kop koffie of thee.

Kaarten alleen op 21 november v.a. 19.30 uur verkrijgbaar aan de zaal.

 

 

 

       

 

Het hele jaar door elke woensdag:                  

Heemhuis open

Wilt u ons Heemhuis bezoeken? Elke woensdagmiddag is het open. Voor een bezoekje op een andere dag kunt u een afspraak maken. 

Van 1 mei t/m 1 oktober zijn we ook elke eerste zaterdag van de maand open.

Locatie: Het Heemhuis, Stoofdijk 1b, Klundert

Tijd:      14.00-16.00 uur

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

09.08 | 08:26

Hoi Bert,
Ikheb nog een paar foto's gevonden van het miniatuur gem.huisje ,ik zal ze opsturen via het onderstaand e-mail adres .
HG, Dingeman E

...
24.06 | 20:27

Lijst in mededelingen voor geëvacueerde parochianen, febr. 1945:
Op 17 sept 1944 gesn in Moerdijk, Cornelis Beljaars, 27 jr, RK en Hannes Beljaars, 23 jr, RK.

...
11.06 | 20:54

Dag, ik probeer de geschiedenis van mijn voorgeslacht te beschrijven. Mijn opa is uit Klundert gekomen. Is er informatie beschikbaar over Kl eind 19e eeuw?

...
25.03 | 16:57

Voor meer informatie Marianne, graag mail naar redactie@heemkundekringklundert.nl

...
Je vindt deze pagina leuk