Heemdagen

 

Heemkundigen bezochten Roosendaal en Essen (door Ties Steehouwer)

ROOSENDAALRuim 100 heemkundigen uit heel Noord-Brabant namen op donderdag 7 en vrijdag 8 augustus deel aan de 66ste Brabantse Heemdagen. Donderdag waren ze te gast van de Heemkundekring de Vrijheijt van Rosendale en vrijdag van de Koninklijke Heemkundige Kring Essen. In Essen werden ze ontvangen in de Kiekenhoeve bij het Karrenmuseum. De heemkundigen kwamen uit heel de provincie. Verleden jaar waren de heemdagen in Breda en het jaar daarvoor in Willemstad en Klundert. Meestal worden deze dagen in Oost-Brabant gehouden maar de laatste drie jaar in het westen van de provincie.

De Brabantse Heemdagen hebben een lange traditie. In het begin werden ze werkkampen genoemd en duurden ze bijna een hele week. Ee werd toen in tenten geslapen en de kampen waren meestal daar waar iets archeologisch opgegraven kon worden. In de loop der jaren zijn de dagen met hun tijd meegegaan. Werd 20 jaar geleden nog in gastgezinnen geslapen, nu slapen de heemkundigen in een hotel of gaan ze ’s nacht naar huis. De dagen verlopen in een vast patroon. De eerste dag wordt er een stad bezocht en de tweede dag maakt men een fietstocht langs belangrijke oudheidkundige punten in de omgeving. Het thema voor dit jaar was de Eerste Wereldoorlog, in België de Grote Oorlog genoemd. Daarnaast werd er aandacht besteed aan de zogenaamde Doodendraad en aan de turfwinning in het gebied honderden jaren geleden.

Lezingen

Het Heemhuis van de heemkundige kring in Roosendaal bevindt zich in het uit 1934 stammende klooster Mariadal. Daar werden de heemkundigen ontvangen door de voorzitter van de kring René Konings en door wethouder Toine Theunis. Als ceremonie gedeelte werd het vaandel van Brabants Heem overhandigd en werd aan de schellenboom het herinneringsschildje van de kring Breda gehangen die verleden jaar de heemdagen organiseerde. Daarna gaf Joss Hopstaken, gemeentearchivaris van Roosendaal, een lezing met als titel Roosendaal in de Eerste Wereldoorlog. Daarna kregen de heemkundigen in verschillende groepen een rondleiding door het prachtige klooster en langs belangwekkende plekken in de stad. Vooral de kapel van het klooster oogstte daarbij veel bewondering. In de avonduren gaf Ivan Janssens uit Essen een indrukwekkende lezing over de Doodendraad.

Doodendraad

Het gemeentebestuur van Essen besteedt dit jaar veel aandacht aan de Eerste Wereldoorlog die 100 jaar geleden uitbrak. Van 1915 tot 1918 liep er op de grens tussen Nederland en België een afrastering waar 2000 volt spanning op stond. Dit om te voorkomen dat Belgen naar het neutrale Nederland zouden vluchten en ook om smokkel te voorkomen. Omdat men in die tijd nauwelijks bekend was met elektriciteit stierven duizenden mensen door deze draad. De gemeente Essen besteedt aandacht aan deze draad doormiddel van lezingen, toneelvoorstellingen en concerten. Heel bijzonder zijn de tientallen reusachtige fotodoeken die in de stad en omgeving staan opgesteld. De foto’s daarop laten ter plekke de toestand zien tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gedurende de fietstocht met uitleg langs deze beelden werden de heemkundige steeds stiller, zoveel indruk maakten de voorstellingen en de verhalen van de gidsen. Waar in 2015 de heemdagen zullen worden gehouden is nog niet bekend.

 

 

 

 

 

 

 

De kapel van Mariadal oogstte veel bewondering.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

René van't Hoff | Antwoord 31.10.2016 13.07

Goede morgen,
Ik ben op zoek naar informatie over Simon van't Hoff , koperslager, loodgieter,dakdekker in Klundert in de periode 1910-1935 ? ( mijn Grootvader)

Bert Bongers 02.11.2016 21.28

We hebben een schriftje waarin winkeliers in Klundert van 1900 tot 1920 zijn verzameld. Vermeld: Eerst in de Hilsepoort, later in de Westerachterstraat.

Alie | Antwoord 12.05.2014 16.29

hartelijk dank!

Alie Rommers-Jong | Antwoord 03.04.2014 16.01

we waren gisteren in Klundert bij de mooie klok in de klokkenstoel. Waar heeft deze klok vroeger gehangen? De inscriptie overgenomen helpt niet verder?

Bert Bongers 01.05.2014 21.52

1634 gegoten door M Burgerhuys voor kerk in Vlissingen.1889 naar Ger kerk Klundert.1943 gevorderd Duitsers.Na oorlog via Vl. naar heemk Kl. 2007 in klokkestoel.

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

06.06 | 16:49

welo Jose, Helaas kan het wegens omstandigheden dit jaar niet doorgaan. Indien mogelijk volgende braderie in 2019 wel

...
04.06 | 18:12

Mevr Romer,
Bij deze wil ik reageren op de oproep iets te laten zien tijdens de braderie.Het gaat om de tentoonstelling Het verhaal van Klundert.
Vr groet Jose

...
14.04 | 13:59

Graag naam en adres naar redactie@heemkundekringklundert.nl.

...
13.04 | 16:35

Op uw boekje van maart j.l. Staat een foto van mijn oom Thijs. Dit boekje zou ik graag willen hebben. Wilt u het mij toezenden. De verschuldigde kosten zal ik

...
Je vindt deze pagina leuk